Viikon kysymys
A-
A+
Kuvituskuva.
Mia Smolander
UM kirjoitti 29.4.25 artikkelin Itäisen Jokirannan kehittymisen vaiheista 25 vuotta sitten. Tässä haastattelutilanteessa keskusteltiin myös olevista puutteista. Kerroinkin toimittajalle, ettei kysymys ole niinkään viheralueiden kunnossapidon tekemättömyydestä, vaan Infrajohdon hallinnon yksipuolisesta johtamisesta. Siitä aiheutuu tuen, eväiden, resurssien vajaus viheralueiden kokonaistekemiselle. On siis arvostettava viherkunnossapitoa, sillä monet ongelmat aiheutuvat viheraluekokonaisuuksien vastuiden ja järjestelyjen puutteellisuudesta. UM 6.5.25 lehtijutusta saattaa saada erilaisen käsityksen. Kysymys onkin, miten viheralueiden suunnittelu, rakentaminen ja kunnossapito on organisoitu.
Millainen on Infran johtoryhmän kokoonpano? Infrajohtaja, tuotantopäällikkö, (katu)suunnittelupäällikkö, liikennesuunnittelupäällikkö, yhdyskuntapäällikkö (Pilaantuneet maat), teknisten ammattiyhdistyksen edustaja, kenttähenkilöstön edustaja. Karkeasti todettuna resurssit ja henkilöstö jakautuu katu- ja viheralueisiin 60-40% suhteessa. Tämä vaatisi viheralueiden vahvaa vastuuta Infrassa. Mutta viheralueiden päätösvaltaista kaupunginpuutarhuria ei ole rekrytoitu. Sitä vastoin on palkattu 2 hulevesi-insinööriä, 2 yhdyskuntasuunnittelijaa (Pima), 4 katusuunnittelijaa sekä lukuisia katutyönjohtajia.
Miten viheralueiden kokonaisuus on infrassa johdettu? Viheralueiden suunnittelua johtaa (katu)suunnittelupäällikkö. Alaisuudessa on kaksi vihersuunnittelijaa sekä katusuunnitelijat. Vajaan kolmen vuoden aikana vihersuunnitelmia on saatettu valmiiksi vain muutama. Tämä on heikosti kaupungin edun mukaista, sillä etenkin laskusuhdanteessa tulee laatia suunnitelmia tulevaisuuttaa varten. Suunnitelmien valmistumista voi seurata kaupungin nettisivuilta tai kuulutuksista. Jos hankkeita johdettaisiin kaupunginpuutarhuri vetoisesti, niin toiminta olisi huomattavasti viheralueiden tavoitteita tukevampaa. Muutama esimerkki. Kolme vuotta sitten Mauno Eerikinpojan kadulla oli poistettu katupuu. Kuntalainen pyysi istutettavaksi puun poistetun tilalle, puita puuttuu kujanteelta 5-6kpl. Myös UM uutisoi asian. Pyyntöä ei ole huomioitu mitenkään ja puukujanne on vajaan näköinen. Tällaisia puukujanteita on kaupunkikuvassa useita. Itäisellä Jokirannalla Kipparikioskin kohdalla on poistettu kolme puuta ja kannot ovat jäljellä. Tarvitaan suunnitelma ja rakentamisryhmä toteuttamaan puiden istutuksen. Kevätlaaksoon rakennetaan parhaillaan uutta asuinaluetta. Kadut on suunniteltu ja toteutuksessa, mutta puistoon ei ole suunniteltu yhteyttä Omenatarhalle johtavalle olevalle puistokäytävälle. Käytävää pitkin pääsisi Omenatarhan päiväkodille ja Omenamäen asukkaat Humlan ulkoilureitille. Näin ei siis huomata uuden asuinalueen puiston ja asukkaiden tarpeita. Laajemmalla Kevätlaakson alueella on asuttu reilusti yli 5 vuotta. Silti ei ole toteutettu hyväksytyn yleissuunnitelman mukaista leikkipuistoa. Lapset vanhenevat.
Viheralueiden rakentamista johtaa katurakennuspäällikkö. Alaisuudessa yksi viherrakennusryhmä ja katuryhmiä. Tämä ryhmä rakentaa kaikenlaisia kohteita, myös katukohteita. Jos ryhmä olisi kaupunginpuutarhurin alaisuudessa, niin se voisi keskittyä pääasiassa viherrakennuskohteisiin huomioiden kunnossapidon pikkutarpeet, perusparannuskohteet ja uudisrakentaminen. Iso ongelma on, ettei tarpeellisia kohteita viedä infrajohdossa investointibudjettiin kuin minimallisesti ja siten myös suunnitteluun. Ensin rahoitetaan katukohteet ja sitten käytetään 15 minuuttia viherkohteiden ”pohdintaan”. Budjetti tulisi laatia siten, että viheralueet päättävät itse, miten suhdanteiden mukainen määräraha käytetään - esim. 500.000e – viherhankkeisiin sekä lisäksi toteutetaan ns. katupuolen yhteiset hankkeet. Näin hankkeille saadaan jatkuvuutta ja omaleimaisuutta – elinvoimaa. Rahaa ei kuluisi yhtään nykyistä enempää.
Viheralueiden kunnossapitoa johtaa katukunnossapitopäällikkö. Vastaavapuutarhuri on hänen alaisuudessaan. Budjetti vastuu on siis heikosti hallittu. Huomioitavaa on, että puistotyöntekijöitä on päästetty siirtymään katukunnossapitoon. Tämä on selkeää taantumista resurssien osalta. Laajemmalla viheralueiden kokonaisvastuulla saataisiin huomattavaa tehokkuutta, aivan nykyisillä resursseilla. Voitaisiin suunnitella viheralueiden pitkän aikavälin toimintasuunnitelmia. Henkilöiden vaihtuessa toiminnan idea jatkuisi ja siirtyisi polvelta seuraavalle. Tällainen puute näkyy nyt toiminnassa, sillä ei tunneta riittävän hyvin viheralueiden kokonaiskuvaa.
Kuluneella talvena oli erittäin paha tykkylumi, etenkin männyille. Isoja oksia on pudonnut aivan ympäriinsä puistoihin, puistometsäkäytävien reunoille, asukkaiden pihapiireihin, tukkien ojia ja viheralueita. Kevät tuli aikaisin, lumet sulivat ja oksat olisi voitu kerätä jonkun urakoitsijan kahmarilla vaikkapa jo helmikuusta alkaen. Ne lojuvat edelleen siellä täällä. Tämä on esimerkki toiminta tarpeesta tilanteiden vaatimalla tavalla.
Edellä olevaan viitaten voidaan todeta infrajohdon aliarvostavan viheralueiden toimihenkilöitä, alueiden kokonaishallintaa ja kehittyvää työyhteisöä. Häviäjinä ovat porvoolaiset, jotka eivät saa viheralueiden palveluita siinä määrin kuin se olisi mahdollista. Viimeisenä voidaan todeta, että vastuulliset kaupunginpuutarhurit on palkattu Kotkassa, Loviisassa, Sipoossa, Keravalla, Tuusulassa ja Hyvinkäällä. Kuten suurimmassa osassa Suomen kuntia.
Porvoo on kasvava kunta. Uutta asutusta rakennetaan, näin ollen tarvitaan viheralueita mukauttamaan muuttuvaa miljöötä. Tällä hetkellä on valmistunut Taidetehtaankadun, Kultalistankadun ja Metsätähden päiväkodin läheisyyteen uusia kerrostaloja. Rakentamaton Tehtaanpuisto odottaa toteutusta asutuksen keskellä. Kuinka kauan viimeistelemätön puistomaisema näkyy uuden Citymarketin asiakkaille ja asukkaiden ikkunoista.
MIKKO KAUNISTO,
PORVOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot