Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
PORVOO Uusi, paikallinen bistro-ravintola Hopea avasi ovensa niin sanotussa Hopean talossa Mannerheiminkadulla tänään torstaina kello 10.
Porvoolainen ravintoloitsija Tofik Mamedov tuntuu huokaisevan helpotuksesta, kun uuden ruokapaikan ovet avautuivat asiakkaille kello 10:ltä.
–?Liikehuoneiston remontti kesti yli vuoden päivät. Nyt avauspäivänä kiire on ollut kova, yrittäjä tuumaa.
Keskeisellä paikalla, arvokiinteistössä sijaitseva liiketila on läpikäynyt täydellisen peruskorjauksen.
–?Ilmanvaihto ja ilmastointikoneet, vesi- ja viemärijohdot sekä kaikki muu talotekniikka on täysin uutta. Ravintolakeittiötä talossa ei ollut aiemmin lainkaan, joten se on täytynyt rakentaa aivan alusta asti, Mamedov kertoo.
Hänen mukaansa talon vanha tunnelma ja henki on pyritty säilyttämään ja entistämään: vuonna 1850 rakennetun talon hirsiseinät hohtavat nyt valkoisina.
Sisustukseen kuuluvat porvoolaisen valokuvaaja Niko Laurila Porvoo-aiheisista valokuvista tehdyt iso kuvataulut kullatuissa kehyksissään. Osa sisustusta on myös talon alkuperäinen kaakeliuuni.
Ravintolan nimi henkii myös historiaa: se muistuttaa Hopean talosta. Sattumaa tai, Nuutajärven valmistama ja Saara Hopea-Utrachtin vuonna 1953 suunnitteleman jalallisen lasiastiaston (jälkiruokamalja ja juomalaseja) nimi on "Bistro 2124". Astiasarja oli tuotannossa vuosina 1953–1967.
Ravintolassa on sata asiakaspaikkaa
Uudessa bistro-tyylisessä (alunperin Ranskasta peräisin oleva pieni ravintola, ruokapaikka, ruokala) ravintolassa on lähes sata asiakaspaikkaa.
–?Ravintolassa on päivittäin vaihtuva lounaslista ja á la carte -lista. Lisäksi vitriinistä saa täytettyjä sämpylöitä, leivonnaisia ja pullaa. Kahvivalikoimasta löytyy erikoiskahveja, Mamedov kertoo.
Uusi paikka on alkuvaiheessa avoinna maanantaista lauantaihin kello 10 ja 18 välillä.
–?Lopulliset aukioloajat muotoutuvat ensimmäisen viikon aikana. Samoin mietimme sunnuntain aukioloa, Mamedov kertoo.
Ravintola tulee Mamedovin mukaan työllistämään jatkossa keittiössä 3–4 henkilöä ja salissa 4–5 henkilöä. Ravintolayhtiön omistavat Tofik Mamedov ja hänen puolisonsa Natalia Mamedova. Naapurihuoneistossa sijaitseva, Mamedovin omistama Bar Barracuda jatkaa toimintaansa normaalisti.
"Helppoa ja hyvää ruokaa mutkattomasti"
Keittiössä ahertaa porvoolainen kokki Olli Laitinen.
–?Lounaslistan ajatusmaailma perustuu kotiruokatyyppiseen ruokaan, kuten esimerkiksi avauspäivän listalla olevat lihapullat ja muusi, hän kertoo.
Lounasannosten lisäksi myös á la carte -ruoat keittiössä tehdään mahdollisimman tuoreista raaka-aineista.
–?Helppoa ja hyvää ruokaa mutkattomasti, ilman kikkailuja, Laitinen muotoilee keittiön filosofian.
Nuori kokki siirtyi uuteen ruokapaikkaan kadun toiselta puolelta, bistro-ravintola Gustafista. Sitä ennen hän ehti työskennellä lyhyen aikaa Haikon Kartanossa ja heti opintojensa jälkeen fine dining -ravintola SicaPellessa Vanhassa-Porvoossa.
MARKO WAHLSTRÖM
FAKTALAATIKKO
Hopean talo
* Mannerheimin-, Piispan-, Rihkama- ja Rauhankadun muodostaman korttelin länsiosassa oleva puutalo, joka on rakennettu vuonna 1850. Talo olin alunperin Sikoleffin kauppakartano ja sen yhteydessä oli erillinen, pienempi pakarirakennus.
* Kauppias Leopold Söderström osti kauppakartanon rakennuksen ja pakarirakennuksen vuonna 1860. Hän piti päärakennuksessa kirjakauppaa ja perusti kirjapainon pakarirakennukseen.
* Kultaseppä Ossian Hopea osti talon vuonna 1915.
* Kultasepänliikkeen jälkeen puutalossa on ollut monenlaista liiketoimintaa: muun muassa pyöräliike, farkkukauppa sekä Marimekon myymälä, jotta pyörittivät Klaus ja Kaaru Hellberg. Talon kulmahuoneistossa toimi viimeksi vaateliike Tazzian myymälä.
(Juttuun korjattu 1.2.2018 klo 22.17 kultasepän nimi Ossian Hopea.)
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot