Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Heli Hassinen on avannut kotinsa ovet kahvilavieraille.
Reija Kokkola
LOVIISA, KESKUSTA nnostusta, jännitystä ja pelkoa. Epätietoisuutta, surua ja toiveikkuutta. Ja sitten lopulta luottamusta ja rauhallisuutta. Näitä kaikkia tunteita Loviisassa vegaanikahvila Helgaksen avannut Heli Hassinen kävi läpi kuluneen kevään aikana.
Todellinen tunteiden vuoristorata, kuten on tapana sanoa. Kun koitti lauantai 1.6. Hassinen avasi kahvilansa ovet. Vielä edellisenä iltana Heli ja iso ystäväjoukko viimeisteli, siivosi ja puunasi paikkoja, kunnes lopulta kaikki oli valmista vastaanottamaan ensimmäiset asiakkaat.
– Suuri kiitos kaikille auttaneille! Kun avasin Helgaksen ovet, olivat ensimmäiset asiakkaat odottamassa. Se oli iloinen yllätys, koska oli koulujen ja oppilaitosten päättäjäispäivä. Silloinhan kaikki saavat kakkua niin paljon kuin haluavat, Heli hymyilee.
Heliä katsellessa tulee mieleen parikin sanontaa: Ei olla ensimmäistä kertaa pappia kyydissä eikä pantteri pääse pilkuistaan. Heli on pyristellyt pois ravintola-alalta, mutta aina palannut. Hän pyöritti pitkään sisarensa Sini Hassisen kanssa Bella-ravintolaa, joka muutettiin vuonna 2018 vegaaniseksi ravintolaksi.
Heli laskeskelee olleensa vegaani seitsemän vuotta. Loviisalainen vegaaniravintola sai valtakunnallista suitsutusta ja Animalia-yhdistyksen palkinnon. Moni loviisalainen yllättyi, kun siskokset kesken hypetyksen laittoivat lapun luukulle marraskuussa 2019.
– Tuli totaalinen loppuun palaminen. Ei ollut enää fyysisiä eikä henkisiä voimavaroja, Heli sanoo vakavana.
Heli Hassinen viihtyy työssään kahvilassa. Hauskat tapetit tuovat väriä saliin.
Reija Kokkola
Sillä erää yrittäjyys oli tullut tiensä päähän, ja sisarukset suuntasivat omille teilleen ja uusiin työhaasteisiin. Heli lähti Lappiin Savukoskelle asti ravintolatöihin erämaahotelliin. Sen ravintolatarjonta oli suunnattu sekasyöjille, kuten ravintoloissa yleensä on.
Heli teki keittiössä hommia keikkaluontoisesti ja rakastui Lapin ihanaan luontoon. Rakastui hän hieman muuhunkin. Sydän taisi jäädä Sodankylään vuosi sitten.
– Pari ensimmäistä Lapin-vuotta menivät ihan hyvin, mutta viime talvi oli yhtä kipuilua. Vaikka pidän valtavasti Lapin luonnosta, minulla oli kuitenkin kova koti-ikävä. Yhäkin voisin asua ja työskennellä Lapissa, mutta en enää kuukausia putkeen, Heli sanoo.
Koti-ikävän lisäksi sydänalassa tuntui voimakkaana huolena myös se, että Loviisan-kodissa asiat olivat koko ajan kesken. Kaikenlaista olisi pitänyt tehdä myös kotona Loviisassa. Myös työ liha- ja kalaruokien parissa tuntui potkivan omaa eettistä maailmaa vastaan.
– Mietin, miksi mikään työ ei tunnu hyvältä. Se oli hyvin ikävä tunne, Heli muistelee.
Kun hän sitten viime syksynä tuli kotiinsa ikivanhaan hirsitaloonsa Loviisan Sibeliuksenkadulle, hän yhtäkkiä ymmärsi jotain. Tunne oli riemastuttava.
– Istuin täällä salissa, kun yhtäkkiä tajusin, että istun omalla työpaikallani, kotona. Tämähän on minun työpaikkani! Innostuin valtavasti ajatuksesta perustaa ensimmäistä kertaa elämässä jotain ihan omaa, ja vielä omaan kotiin. Voi olla, että enää ei tarvitse lähteä hortoilemaan, paitsi ehkä omiin pihapuskiin, Heli hymyilee.
Vegaanisia leivonnaisia makeannälkään.
Reija Kokkola
Kun päätös oli tehty, alkoivat neuvottelut monen viranomaistahon kanssa. Kahvilan perustaminen historialliseen suojeltuun taloon vaatii paljon erilaisia lupahakemuksia. Jouduttaakseen prosessia Heli pyysi saman pöydän ääreen eri tahojen edustajia.
– Oli museoviraston edustaja, terveysviranomainen, palo- ja rakennusviranomainen sekä pääsuunnittelija. Palaverin jälkeen palaset alkoivat loksahdella paikoilleen, Heli kertoo.
Suurin työ Helin mukaan oli rakentaa keittiön lisäksi wc-tilat erikseen kahvilan väelle ja henkilökunnalle. Henkilökunnalle pitää olla myös oma pukeutumistila. Kahvila Helgas on täysin vegaaninen, eli sen annoksissa ei käytetä mitään eläinperäistä. Vaikeuttiko se asunnon muuttamista kahvilaksi?
– Oikeastaan päinvastoin. Ravintolassa on yksi vesipiste vähemmän, koska emme käsittele kalaa tai lihaa. Mutta koska rakennus on suojeltu, en voinut tehdä tästä täysin esteetöntä. Tänne kuitenkin pääsee avustajan kanssa pyörätuolilla, sillä minulla on käytössä irtoramppeja.
Jonkin verran esteellinen Helgas kuitenkin on. Vanhaan suojeltuun rakennukseen ei voida ottaa vastaan koiravieraita, jotta pinnat ja lattioiden alapuoliset rakenteet eivät vioittuisi. Itsekin eläinrakkaana hän ymmärtää, että jotkut saattavat loukkaantua, kun lemmikki ei pääse kahvilaan.
– En voi päästää koiria myöskään kahvilan piha-alueelle taatakseni rauhan naapurustolle, hän sanoo.
Heli ei itse jäänyt pyörittelemään peukaloitaan, vaan tarttui remonttihommiin itsekin. Rakas Muumi-pyjamakin on täynnä maaliroiskeita. Hän myös oppi paljon remppahommissa.
– Nyt tiedän, mikä on EK-gyproc-ruuvi vastakierteellä, hän nauraa.
Heli Hassinen viihtyy työssään kahvilassa. Hauskat tapetit tuovat väriä saliin.
Reija Kokkola
Heli iloitsee siitä, että Helgas on saanut hyvän vastaanoton. Vegaaniruoka on maukasta, ja moni on halukas valitsemaan eettisen vaihtoehdon.
– Itselleni tärkeintä vegaaniudessa on eettisyys, sitten tulevat terveysasiat, Heli toteaa.
Listalla on jos jonkinlaista herkkua, ja annokset ovat kauniita ja houkuttelevia. Heli laskeskelee erottuvansa muusta kahvilatarjonnasta juuri vegaanisuuden takia.
– Listan täytyy olla riittävä. Minulle tämä ei vielä riitä, vaan kehitän yhä uusia leivonnaisia ja ruokia. Moni on kuitenkin yllättynyt iloisesti ruokalistan monipuolisuudesta jo nyt, Heli hymyilee.
Kun on jo kertaalleen irrottautunut kovasta vastuusta ja taloudellisista huolista, niin luulisi Helin miettivän kesän ja syksyn asiakasmääriä.
– Minulla ei ole tässä nyt raskasta vuokrataakkaa. Siksi en ole niin kovin huolissani, Heli sanoo rauhallisesti.
Kun kahvila sulkee ovensa kello 18 illalla, Heli alkaa tehdä tulevan päivän valmisteluita. Ainakin sen verran, että kaikki on siistiä ja puhdasta uusia asiakkaita varten. Sitten hän vetäytyy omaan ”yksiöönsä”.
– En tee silloin mitään. Televisiota en ole avannut kuukausiin. Mutta kun kutsuin ystäviä kahville, tunsin voimakkaasti, että leikin omassa nukkekodissani kahvikestejä. Se oli mahtava tunne.
REIJA KOKKOLA
toimitus@itavayla.fi
Heli Hassinen on avannut kotinsa ovet kahvilavieraille.
Reija Kokkola
» Kahvila Helgas (Sibeliuksenkatu 6, Loviisa) avoinna maanantaista sunnuntaihin kello 9–18.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot