Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Ravintoloitsijat Marjo Lindberg ja Niko Lehto avasivat ensimmäisen oman ravintolansa, Vårin, elokuussa 2021.
Arkisto/Mia Smolander
VANHA-PORVOO Suomen vanhin ruokaseura, Suomen Gastronomien Seura, on valinnut Vuoden ravintolaksi 2024 porvoolaisen Vårin, joka sijaitsee yli 140 vuotta vanhassa rakennuksessa, kaupungin kauneimmaksi tituleeratussa.
– Porvoo on ollut pitkään hieno matkailukohde ruokakulttuurin ystäville. Vårin menestys ei ole tullut tyhjästä vaan sillä on syvät juuret porvoolaisessa gastronomiassa, ravintolaelämässä ja itäisen Uudenmaan pientuottajaverkostoissa, gastronomit perustelevat valintaansa.
– Vår on tuonut kala-kasvisvoittoisella menullaan ja erinomaisella palvelulla uudenlaisen elämyksen, ei pelkästään Porvooseen vaan koko Suomeen.
Maaliskuun puolivälissä Vår ylsi maamme tämän vuoden 50 parhaan ravintolan listalle. Horeca-alojen äänenkannattajana toimivan Viisi Tähteä Median toteuttamalla listalla se 11. sijalla. Listalle ylsi myös porvoolainen SicaPelle (29. sija).
Tammikuun lopulla pöytävarauspalvelu TableOnline listasi itäiseltä Uudeltamaalta maamme parhaiden ravintoloiden listalle kaksi porvoolaisravintolaa, joista paremman kokonaisarvosanan (4,80/5) sai Michelin-tähden viime kesänä saanut ravintola Vår. Listan toinen porvoolaisravintola on Haikon Kartano kokonaisarvosanalla 4,53/5.
Ravintola Vår sijaitsee Porvoon Papinkadulla, aivan vanhan kaupungin tuntumassa.
Arkisto/Marko Wahlström
Ravintolat kiittävät kaikkia kollegoitaan
Porvoolaiset alan ammattilaiset Marjo Lindberg, 33, ja Niko Lehto, 36, avasivat ensimmäinen oman ravintolansa elokuussa 2021.
Vår toimii Villa Borg -nimisessä liikekiinteistössä, jossa on sen pitkän historian aikana myyty myös makeisia ja pienoisveneitä.
Lindberg ja Lehto ovat otettuja Suomen Gastronomien Seuran on valinnasta.
– Porvoolaisen gastronomian ja vieraanvaraisuuden esille nostaminen on ollut meidän tavoitteemme. Haluammekin kiittää kaikkia kollegoita Porvoossa, sillä yksin ei tätä kukaan tee. Yhdessä olemme tehneet Porvoosta vetovoimaisen ruokamatkakohteen.
– Muutaman vuoden aikana olemme saaneet kestitä tuhansia vieraita, jotka ovat tehneet työstämme mahdollista. Ravintolan menestyksestä suurin kunnia ja kiitos kuuluu meidän mahtavalle tiimille, paikallisille tuottajille ja yhteistyökumppaneille, Lindberg ja Lehto totesivat vastaanottaessaan kunniakirjaa viime viikolla.
Porvoon ensimmäisen Michelin-ravintolan Vårin ravintoloitsija ja toinen omistaja Niko Lehto valittiin Vuoden porvoolainen -tunnustuspalkinnon saajaksi viime vuonna.
Arkisto/Marko Wahlström
Valinta on pitkän prosessin tulos
Suomen Gastronomien Seura painottaa, että sen huomionosoitus ei ole sattuma, vaan pitkän valintaprosessin tulos. Se käynnistyy aina yli puoli vuotta ennen julkistusta.
Arvoa annetaan sille, miten ravintola on omilla toimillaan kehittänyt suomalaista keittotaitoa sekä hyvän ruoan ja juoman arvostusta maassamme. Omaperäisyyttä on arvostettu viime vuosien valinnoissa, kuten myös kestävää gastronomiaa.
– "Kaikki käytetään kalansaaliista” -periaate toimii esimerkillisesti Vårin keittiön arjessa. Seuran tekemän valinnan ratkaisi lopulta kokonaisuus, jossa otettiin huomioon asiakkaiden kohtaaminen ja heidän saamansa aistinautinto.
Ravintoloitsija Niko Lehto korostaa, että ravintolan toimintaan vaikuttavat niin paikalliset maanviljelijät, kalastajat, metsästäjät ja kaikenlaiset tuottajat.
Arkisto/Mika Laine
Tunnustuspalkinto jaettu vuodesta 1985
Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi.
Vuoden ravintolalla on hyvä hinta–laatu-suhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.
Maamme vanhin ruokaseura, Suomen Gastronomien Seura ry, on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien.
Ravintola Vår on 36. tunnustuksen saanut ravintola, ja yhdeksäs Helsingin ulkopuolelta tunnustuksen saanut. Gastronomiaa ja ruokakulttuuria vaaliva ja kehittävä seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.
FAKTA
Vuoden ravintolat 1985–2024
2024 Vår, Porvoo
2023 Mikko Utter, Lohja
2022 Nolla, Helsinki
2021 Vuoden ravintolaa ei valittu
2020 Aanaar, Inari
2019 Chapter, Helsinki
2018 Kaskis, Turku
2017 Grön, Helsinki
2016 Roux, Lahti
2015 Spis, Helsinki
2014 Ask, Helsinki
2013 Chef & Sommelier, Helsinki
2012 Muru, Helsinki
2011 Ravintola C, Tampere
2010 Juuri, Helsinki
2009 OLO, Helsinki
2008 Postres, Helsinki
2007 Savoy, Helsinki
2006 Demo, Helsinki
2005 George, Helsinki
2004 Palace Gourmet, Helsinki
2003 Panimoravintola Herman, Turku
2002 Vuoden ravintolaa ei valittu
2001 G.W.Sundmans, Helsinki
2000 Chez Dominique, Helsinki
1999 Savoy, Helsinki
1998 Kanavaranta, Helsinki
1997 Vuoden ravintolaa ei valittu
1996 Lyon, Helsinki
1995 Vuoden ravintolaa ei valittu
1994 Safka, Helsinki
1993 Pamir, Strand Inter-Continental
1992 Julia, Turku
1991 Lehtovaara, Helsinki
1990 Amadeus, Helsinki
1989 Henrik´s, Tampere
1988 Bellman, Helsinki
1987 George, Helsinki
1986 Celine, Helsinki
1985 Palace Gourmet, Helsinki
»» Lue myös: Meidän makuinen Porvoo – Fine diningia ilman pönöttämistä
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot