Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
– Tuoreus, tuoreus ja tuoreus! Ne ovat avainsanoja. Arvostan hyviä, kotimaisia raaka-aineita, porvoolaisen bistro-ravintola Hopean keittiömestari Valtteri Wasenius sanoo.
Marko Wahlström
PORVOO Broilerinleikkeet kypsyvät pannulla. Vähän suolaa ja pippuria pintaan.
–?Paistetaan pinnat kiinni. Seuraavaksi sivelen broilerit yrttiöljyllä ja laitan ne uuniin 15 minuutiksi kypsymään, keittiömestari Valtteri Wasenius sanailee porvoolaisen bistro-ravintola Hopean keittiössä.
Hän haluaa saada oman kädenjälkensä näkyviin.
–?Tässä työssä saa olla luova, sillä vain taivas on rajana. Ideoita, hullujakin, on kiva päästä testaamaan ja kokeilemaan, kotimaisen ja lähiruoan nimeen vannova Wasenius sanoo.
Keittiömestari myös kuvaa omia luomuksiaan ja julkaisee niitä Facebookissa julkisella Chef De Quisine Valtteri Wasenius - Finland -sivullaan.
–?Jotta mielenkiinto työssä säilyy, toivon pääseväni toteuttamaan omia bravuureitani ja toteuttaa uusia luomuksia. Jokainen ravintola ja jokainen työpäivä opettavat aina uutta, hän sanoo.
–?Ravintolatyö on hyvin fyysistä. Tästä pitää osata nauttia; jos ei työstä tykkäisi, ei tätä myöskään tekisi. Ravintola on kokille kuin toinen koti ja muut työntekijät perheenjäseniä, Wasenius pohtii lieden äärellä.
– Suolaa ja pippuria mausteeksi sekä paistetaan pinnat kiinni, keittiömestari Valtteri Wasenius tuumaa broilerinleikkeitä valmistaessaan.
Marko Wahlström
Hopean ruokakonsepti uudistuu
Wasenius aloitti työskentelynsä porvoolaisravintolassa syyskuun alussa.
–?Lisäksi työskentelen Atrialla, jossa kehitän reseptiikkaa, suunnittelen ruokakuvauksia ja pidän yhtiön asiakkaille kokkikoulua. Ne antavat hyvää vastapainoa ravintolakokin työlle, 32-vuotias keittiömestari kertoo.
Mies on lähtenyt määrätietoisesti kehittämään ravintolan ruokakonseptia.
–?Ensi viikolla aloitamme buffet-lounastarjoilun. Sen lisäksi asiakas voi tilata keittiömestarin suositteluannoksen, joka tuodaan suoraan pöytään, Wasenius kertoo.
Ravintolan á la carte -lista uudistuu lokakuun aikana.
–?Alamme tehdä myös catering-tilaisuuksia, kuten häitä, syntymäpäiviä ja yritystilaisuuksia. Vuokraamme myös ravintolasalia juhlien pitopaikaksi, Wasenius jatkaa.
– Porvoo on hieno kaupunki, jolla on pitkä historia, kuten on myös tällä Hopean talolla, jossa toimimme, keittiömestari Valtteri Wasenius (vas.) sanoo vierellään ravintolayrittäjä Tofik Mamedov.
Marko Wahlström
Kotimaisia raaka-aineita käyttöön
Keittiömestarin mukaan ravintolassa pyritään tekemään itse niin paljon kuin se on mahdollista.
–?Se on se meidän salainen ase. Arvostan itse tehtyä ruokaa samalla tavalla kuin ravintolan omistajakin, Wasenius jatkaa.
Hän vannoo lähiruoan ja -tuottajien nimeen.
–?On tärkeää tietää, mistä ruoka tulee. Haluamme tukea lähialueen tuottajia ja yrityksiä raaka-aineiden, kuten lihat, kalat ja kananmunat, hankinnoissamme. Tuoreus, tuoreus ja tuoreus ovat avainsanat!, Wasenius jatkaa.
Hän sanoo arvostavansa hyviä raaka-aineita paljon.
–?Toivon, että ihmiset ajattelisivat sitä, mitä syövät ja käyttäisivät ensisijaisesti kotimaista lihaa, kalaa ja kanaa. Myös maitotaloustuotteet ovat meillä maailman parhaita, Wasenius jatkaa.
– Ideat pitää kirjoittaa heti ylös, kun ne tulevat mieleen. Minua harmittaa, jos ne unohtuvat, keittiömestari Valtteri Wasenius sanoo.
Marko Wahlström
Oppi-isänä toimi Jyrki Sukula
Hyvinkäällä asuva Wasenius valmistui kokiksi ravintolakoulu Perhosta vuonna 2005. Työn ohessa hän opiskeli keittiömestari–restonomiksi Haaga-Heliassa, josta sai todistuksen vuonna 2007.
–?Koulun jälkeen työskentelin Sokos Hotel Vantaalla, Vaakunassa ja Flamingossa. Opiskeluaikoina kiersin myös HOK-Elannon ravintoloita, hän kertoo.
Uransa alkuvuosina hän oli myös Jyrki Sukulan palveluksessa kolmisen vuotta työskennellen mestarin catering-yrityksessä muun muassa Espoon Areenalla.
–?Sukulaa voin pitää omana oppi-isänäni. Lisäksi ehdoton ykkössuosikkini maailmalla on Gordon Ramsay, Wasenius sanoo.
Ennen Porvooseen tuloaan hän toimi Silja Linella kokkina ja keittiömestarina seitsemän vuoden ajan.
–?Siltä ajalta sain lempinimen "Suomen Gordon Ramsay", sillä idolini tapaan minulla on aina mukana musta kirja muun muassa reseptiikkaa varten. Ideat pitää kirjoittaa muistiin heti, kun ne tulevat. Harmittaa, jos unohdan ne, Wasenius sanoo.
Jokereiden keikkakokkina Siperiassa
Työnsä vastapainoksi Wasenius pelaa salibandyä miesten ykkösdivisioonassa helsinkiläisen M-Teamin riveissä.
–?Pyrin myös pitämään peruskuntoa yllä ulkoilemalla paljon sekä käymään salilla ja lenkillä, hän kertoo.
Myös moottoriurheilu on miehen sydäntä lähellä.
–?Olen käynyt pari kertaa katsomassa Formula 1 -kisoja.
Hänen kiinnostuksensa jääkiekkoon on vienyt miehen myös töihin Venäjälle.
–?Toimin Jokereiden keikkakokkina joukkueen ensimmäisellä KHL-kaudella. Työskentely Siperialla oli opettavaista ja kuuluu urani huippuhetkiin, Wasenius kertoo.
Hyvinkääläisen perheeseen kuuluvat tällä hetkellä avovaimo ja karkeakarvainen mäyräkoira.
–?Esikoisemme syntyy ensi vuoden puolella. Silloin saa rauhoittua paikoilleen, hän sanoo.
MARKO WAHLSTRÖM
marko.wahlstrom@itavayla.fi
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot