Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Vår on yrittäjien näköinen ravintola.
Mia Smolander
PORVOO, KESKUSTA Porvoon Papinkadulle elokuun 13. päivä avattu ravintola Vår on saanut hyvän vastaanoton.
–?Hyvin on mennyt, vaikka avajaiset olivat epäonnen päivänä, Marjo Lindberg nauraa.
Vår on Lindbergin ja Niko Lehdon käsialaa ja heidän näköisensä ravintola. Porvoolaiset ravintola-alan ammattilaiset tunsivat toisensa jo entuudestaan. He olivat molemmat haaveilleet omasta ravintolasta. Kun Lindberg sitten soitti Lehdolle ja kysyi haluaisiko tämä perustaa ravintolan yhdessä, vastausta ei tarvinnut miettiä kauaa.
–?Olin töissä silloin vielä Bistro Sinnessä, kun Marjo soitti minulle ja kysyi haluaisinko lähteä katsomaan tätä paikkaa. Sanoin, että haluan, käydäänkö vaikka ensi viikolla, johon Marjo vastasi, että ei kun tunnin päästä, Lehto muistelee.
–?Tämä rakennus oli huonossa kunnossa. Lattiassa oli lahoja lattiaparruja, yläkerrassa oli varmaan 30 pulua. Mutta talona tämä oli todella makea, vaikka rämä olikin. Silloin ajattelimme, että remontti kestäisi ehkä vuoden, mutta kolme vuotta myöhemmin tässä ollaan. Toki korona sekoitti aikataulua.
Marjo Lindberg ja Niko Lehto loivat yhdessä ravintola Vårin.
Mia Smolander
Villa Borgin historiallista ja kaunista on kiinteistöä on remontoitu kolmisen vuotta. Ravintolan lisäksi taloon on tehty nyt neljä asuntoa.
–?Kiinteistön omistajat olivat alunperin suunnitelleet tähän etutilaankin asuntoja.
Ravintola heijastelee Lindbergin ja Lehdon makuja ja he ovat osallistuneet niin suunnitteluun kuin remontointiin. Elämä ei ole virheetöntä, eikä remontissakaan kaiken tarvitse olla virheetöntä.
–?Baaritiski on minun tekemäni. Päädyssä näkyy pieni valuvirhe, mutta halusin jättää sen näkyviin, Lehto sanoo.
Papinkadun Villa Borg sai uuden elämän ravintolana.
Yrittäjien lisäksi Vårissa työskentelee tällä hetkellä keittiömestarina Oskar Kotka sekä yksi kokki ja yksi tarjoilija. Keittiö on Lehdon maailmaa ja Lindberg vastaa salin puolesta.
Vårin alakerrassa on 23 ravintolapaikkaa ja yläkertaan valmistuu vielä syksyn aikana kabinettitila. Ravintola on harmonisen kaunis ja jopa intiimi kokonsa vuoksi.
Kiireen kanssa Våriin ei kannata mennä, sillä tarjolla on menukokonaisuus. Lindbergin ja Lehdon ruokafilosofia perustuu lähellä tuotettuun ruokaan.
–?Haluamme tarjota elämyksiä, joka pohjaa paikallisuuteen. Emme ole menneet helpoimman kautta. Moni puhuu tekevänsä lähiruokaa ja sesongin herkkuja, sitten on hollantilaista parsaa ja keskustukkujen kautta tullutta tavaraa.
–?Haluamme kehittää tuottajan ja ravintolan välistä yhteistyötä. Olemme käyneet paikallisilla farmeilla ja löytäneet paljon sellaisiakin tuotteita, jotka muutoin heitettäisiin pois. Esimerkiksi valkosipulin kukat ovat sellaisia, jotka olivat menneet yhdellä tilalla biojätteeseen ja ravintolat haluavat käyttää niitä.
Yrittäjät haluavat tuntea tuottajat, joilta ostavat raaka-aineita.
–?Emme voi poissulkea sitä, että jos haluamme joskus ostaa poroa, niin se tulee sitten Lapista, mutta muutoin yhteistyökumppanimme ovat täältä läheltä.
–?Etsimme koko ajan tuottajia. Se täytyy sanoa, että pientuottajissa on sellainen pieni ongelma, että he ovat vähän piilossa. Nettisivut ovat vanhentuneet tai niitä ei edes ole. Se syö resursseja, kun etsii tuottajia.
Isot ikkunat antava luonnonvaloa sisälle kauniisti.
Mia Smolander
Tällä hetkellä menukokonaisuus pitää sisällään kasviksia ja kalaa, mutta se voi vaihtua nopeastikin tarpeen mukaan.
–?Menu elää täysin raaka-aineiden mukaan. Pidämme tiettyä runkoa, joka muokkautuu saatavuuden mukaan. Elämme sen mukaan mitä saamme. Ei vesistä nouse joka päivä kuhaa, sitten se muuttuu haueksi, esimerkiksi.
Lehto puhuu vahvasti myös raaka-aineen mahdollisimman pitkälle viedyn hyödyntämisen puolesta.
–?Kalat tulevat meille kokonaisina hävikin ja vastuullisuuden vuoksi. Yleensä kalasta heitetään puolet roskiin. Me käytämme mahdollisimman paljon, tällä hetkellä esimerkiksi menussa on kalan poskea.
Pönöttämään Våriin ei mennä.
–?Olemme saaneet hauleja musiikista. Mutta täällä soi sellainen musiikki, josta itse tykkäämme. Ja vaikka kyse on fine diningistä, tänne saa tulla hupparissa, Lehto toteaa.
»» Lisätietoja www.restaurantvar.fi
Mia Smolander
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot