Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Äiti ja tyttäret. Eila Torvasti (oik.) jatkaa työskentelyä omenatilalla yhdessä miehensä Aarton kanssa "pehtooreina". Tilan omistavat nykyisin tyttäret Hanna Torvasti (vas.) ja Eija Kainulainen. Kuva on otettu Eppulainen-omenapuun äärellä.
Marko Wahlström
PORNAINEN, LAUKKOSKI Oksat roikkuvat hedelmien painosta maata kohti. Yli 250 omenapuuta ovat täynnä ja odottavat käsinpoimintaa. Omenoiden keruu kestää satokaudesta riippuen 3–5 viikkoa.
– Tuossa on maatiaislajike Eppulaista, josta valmistetaan siideriä, Pornaisten Laukkoskella sijaitsevan omenatilan vanha emäntä Eila Torvasti kertoo.
Tilalla kasvatetaan tusinan verran eri syys- ja talvilajikkeita, joista myyntilajikkeita on kymmenkunta. Joukkoon mahtuvat myös Turso, Lepaan Meloni, Linnanomena, Ananaskaneli, Särsö, Bergius, Grenman, Juuso ja Kirkniemen Talvi sekä Valkea kuulas ja Åkerö.
– Omenoita on niin paljon, ettei väliin pääse. Mutta aika vähän niitä on tullut alas. Sato on tänä vuonna todella laadukasta, Torvasti hämmästelee tilan historian suurinta satovuotta.
Hän arvioi, että tänä vuonna luomutilalla ylittyy reilusti tilan edellinen punnittu satoennätys, joka oli noin 7 000 kiloa.
– Luonto määrää viime kädessä sadon, Eila Torvasti sanoo.
Lähdeahon tilan omenapuutarha on sijaitsee laaksomaisessa maastossa. Tilalla on yli 250 omenapuuta.
Marko Wahlström
Lähdeahon tilalla kasvatetaan tusinan verran omenalajikkeita, joista kymmenkunta on kauppalajikkeita.
Marko Wahlström
Laaksomainen omenapuutarha hietamaalla
Torvasti kuvailee Lähdeahoa erikoiseksi paikaksi, joka on aikoinaan ollut peltomaata sarkaojineen. Laaksomaisen omenapuutarhan maaperä on hietamaata.
– Tämä on maaperältään vanha paikka, jossa ei ole käytetty koskaan mitään väkilannoitteita. Olemme käyttäneet ainoastaan kasviperäisiä luomulannoitteita.
Torvasti on havainnut tänä vuonna omenatilalla todella runsaasti pienenpieniä petopunkkeja, jotka syövät kaikki omenatuholaiset.
– Ei se aina onnistu. Kyllä niitä tuholaisiakin on näihin vuosiin mahtunut. Toki silloinkin mehua omenoista on saatu.
Pornaislainen yrittäjäpariskunta Eila ja Aarto Torvasti perustivat omenatilan vuonna 2000. Aarto oli aiemmin kuljetusliike- ja huoltoasemayrittäjä sekä Eila kampaaja.
– Idea lähti liikkeelle synnyinkotini suurista omenapuista. Lumisohjossa tallustellessani muistin, että olin aina haaveillut omenapuista. Silloin päätimme, että laitamme tähän omenatarhan, Eila kertoo unelmansa toteutumisesta.
Torvastit ovat istuttaneet kaikki nykyiset tilalla olevat vanhemmat omenapuut.
Yhteistyötä Wildemansin luomutilan kanssa
Lähdeahon tilalla omenat kerätään perheen omin voimin. Hedelmistä tehdään hilloa ja mehustetaan.
– Ne, mitä ei itse pystytä tuottamaan, menevät siideriomenaksi Akaassa toimivalle Terissaaren panimolle, joka valmistaa luomusiideriä, toisen polven omenatilallinen Hanna Torvasti kertoo.
Mehuomenat pornaislaistila käy puristuttamassa Wildemansin luomutilalla Loviisan Isnäsissä.
– Lisäksi rahtikuivatamme omassa kuivurissa omenoita ja kotitarvekäyttöön villiyrttejä. Osa omenoista kuivataan lastuiksi ja rouheiksi, jotka menevät myslin valmistajille (muun muassa Keinuhongan tila Padasjoella), Torvasti jatkaa.
– Kuivattuja omenalastuja myydään kuluttajille myös suoraan tilalta ja lähialueen kaupoista, hän lisää.
Omenalastujen ja -rouheiden sekä mehun lisäksi tila myy kuluttajille myös tuoreomenaa.
Lähdeahon omenatilan toisen polven omistaja Eija Kainulainen kirjoittaa tuotetiedot omenarouhesäkkiin. Äiti Eila Torvasti antaa ohjeita. Vieressä Hanna Torvastin Aleksi-poika.
Marko Wahlström
Kuivatuista omenoista tuotetaan myyntiin muun muassa sokerilla ja kanelilla maustettua rouhetta, jota voi käyttää myslin tapaan.
Marko Wahlström
"Täytyyhän aikaansaannosta jatkaa"
Omenien lisäksi tilalla kasvatetaan musta- ja punaherukkaa sekä sipulia ja perunaa. Tilalle rakennettiin tuotantorakennus ja koneellisesti jäähdytetty kellari vuonna 2006.
– Kun jotain on luotu ja saatu aikaan, niin täytyyhän sitä ylläpitää ja jatkaa. Ja itse olemme olleet puutarhaa myös tekemässä, kun puut istutettiin, niin ikään toisen polven omenatilallinen Eija Kainulainen sanoo.
Tilan nykyinen omistajasukupolvi käy päivätöissä muualla. Omenatilalla viilettää jo kolmatta sukupolvea. Haastattelupäivänä paikalla olivat Hanna Torvastin pojat Matias ja Aleksi. Eija-siskolla puolestaan on kolme tyttöä.
Lähdeahon omenatilan toiminnassa on mukana jo kolmatta sukupolvea. Kuvassa Eija Kainulainen (vas.), Eila Torvasti, Hanna Torvasti ja lapset Aleksi ja Matias sekä Ruska-koira.
Marko Wahlström
Omenatarha kaipaa hellyyttä ja rakkautta
Omenapuutarha vaatii jatkuvaa hoitoa.
– Puut pitää keväällä leikata ja lannoittaa sekä runkoja pestä mekaanisesti varovasti sammaleesta, Hanna Torvasti kertoo.
– Ja kesälläkin puita leikataan, Eija Kainulainen lisää.
Luomutarhan ylläpitäminen vaatii jatkuvaa tarkkailua – hellyyttä ja rakkautta.
– Enää ei ehdi samalla tavalla hoitamaan kuin ennen, koska puut ovat kasvaneet niin paljon, Eila Torvasti lisää.
Luomutarhan ympäristön hoito nurmikon leikkauksineen vie oman aikansa.
– Syyslannoitetta käytetään valmistamaan kukka-aihetta, Kainulainen sanoo.
Siskokset oppivat päivittäin jotain uutta omenatarhasta.
– Äidin kokemus tuo uutta tietoa, Hanna Torvasti sanoo.
Myös maatalousbyrokratia on ehtinyt tulla tutuksi.
– Maatalouspolitiikan kiemurat vaikuttavat tänne ruohonjuuritasolle suoraan. Niiden asioiden kanssa täytyy olla hereillä: pienimuotoisen toiminnan kannalta ne aiheuttavat välillä turhautumista, koska säädökset on tehty isojen tilojen mukaan, Kainulainen sanoo.
Luomutilan paperit ja kasvupaikat tarkastetaan kerran vuodessa.
– Mutta kyllähän puut ovat nyt upeita, kun äiti on hoitanut niitä hyvin. Ne ovat kuin viiniköynnöksiä täynnä omenoita, Hanna Torvasti tuumaa.
Lähdeahon tilalla on lähde, josta vesi valuu kolmeen lampeen. Lammista saadaan tarvittaessa kasteluvettä viljelyksille.
Parkkojan koulun opettajana päivätyötään tekevä Eija Kainulainen on koko ikänsä saanut seurata vanhempiensa työtä Lähdeahon omenatilalla.
Marko Wahlström
Nuorten omenapuiden leikkaus kantaa hedelmää
Nuorten omenapuiden hoitoleikkaus matalaksi, avoimeksi ja ilmavaksi kantaa myöhemmin hedelmää.
– Usein kotipuutarhoissa ei raaskita leikata silloin, kun puu on vielä pieni. Puun muoto pitäisi rakentaa juuri silloin, Hanna jatkaa.
– Olen saanut sellaisen ohjeen, että jos on kaksi oksaa ja toinen pitää leikata pois, niin leikkaa aina se isompi pois, Eila sanoo.
Torvastit muistuttavat, että tarkkaa hoito-ohjetta leikkaukseen on kuitenkin vaikea antaa, sillä jokainen puu on yksilönsä.
– Ilmavassa puussa pölytys tapahtuu paremmin, kosteus ei jää oksiin ja eivätkä tuhohyönteiset jää muhimaan. Omenat myös kypsyvät paremmin, Hanna sanoo.
– Tarhassa on myös omenapuuvanhuksia, joita ei hirveästi voi enää leikata. Niillä on oma elämänsä ollut, joka leikkauksella menee pilalle, hän lisää.
Eila muistuttaa, että vanhalla omenapuulla on niin isot juuret, että leikkauksen jälkeen se alkaa usein kasvattamaan runsaasti uusia oksia.
– Vanhojen omenapuiden leikkausten kanssa pitää olla todella varovainen.
Hanna Torvastin poika Matias ajaa tottunein ottein omenatilan mönkijää.,
Marko Wahlström
Mummolaa vuokrataan loma-asunnoksi
Omenatarhan lisäksi Torvastin siskokset harjoittavat majoitustoimintaa isoäitinsä Elsa Kanervan vanhassa talossa.
– Talo on remontoitu loma-asuntokäyttöön ympärivuotisesti, Hanna Torvasti kertoo.
– Varausaste on vuodessa melkein 80 prosenttia. Aluksi täällä kävi vain ulkomaalaisia, mutta koronapandemian jälkeen myös kotimaiset alkoivat löytää tänne, Eija Kainulainen lisää.
Lomatalo on varattavissa Airbnb-varausjärjestelmän kautta.
– Kun viime vuosi oli omenoiden ja marjojen osalta heikko satovuosi, lomatoiminta kompensoi toimintaa, Hanna Torvasti kertoo.
Hanna Torvastin pojat Aleksi (oik.) ja Matias viihtyvät Lähdeahon omenatilalla.
Marko Wahlström
Lähdeaholla herkutellaan omenahyveellä
Lähdeahon omenatilalla herkutellaan usein omenahyveellä, joka on helppo valmistaa.
– Omenoista otetaan siemenkodat pois. Omenat lohkotaan ja niitä laitetaan uunivuokaan runsas kerros – ja vaikka kaksinkerroin, Eila Torvasti kertoo..
Kaurahiutaleet, sokeri ja voi sekoitetaan eri kulhossa sekä kaataa omenoiden päälle.
– Voin voi laittaa myös nokareina päälle, Eila Torvasti jatkaa.
Omenoita voi käyttää myös pataruokien tai broilerin höysteenä.
– Omenalohkot sopivat kyljysten sekaan. Omena pehmentää possun vahvaa makua, ja siitä tulee todella hyvää, Torvasti vinkkaa.
Jälkiruoaksi omenamehusta voi loihtia kiisseliä, jonka päälle voi ripotella jäisiä puolukoita.
– Kuivattu omenarouhe sopii myös hyvin kiisselin päälle, Hanna Torvasti sanoo.
Omenarouhetta voi käyttää myös joulunajan suosikkijälkiruoan, sekahedelmäkeiton, joukossa.
– Rouhe sopii melkein joka jälkiruokaan, Eila Torvasti naurahtaa omenoiden monipuolisuutta.
RESEPTI
Lähdeahon omenatilan omenahyve
5–8 isoa omenaa paloina tai lohkoina
0,5–1 dl sokeria, osa voi olla myös fariinisokeria
2–3 dl kaurahiutaleita tai 4-viljan hiutaleita
0,5 dl mantelirouhetta tai kookoshiutaleita
1–2 tl kanelia
noin 75 g voita, mehevämpään noin 100 g
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Ota omenoista siemenkodat pois ja lohko reiluksi paloiksi tai kuutioiksi. Sulata voi ja sekoita kuivat aineet voisulaan. Laita omenalohkot piirakka- tai uunivuokaan ja ripottele kaurahiutaleseos pinnalle. Paista uunissa noin 30 minuuttia.
Määrät ovat aika lailla arvioita, kun tehdään näppituntumalla. Sokerin määrä riippuu omenoiden happamuudesta. Mausteeksi voi laittaa halutessaan myös vaniljasokeria 0,5 teelusikallista.
Pikaversio tehdään omenatilalla usein niin, että omenalohkojen päälle vain ripotellaan kaneli, sokeri, kaurahiutaleet ja muut ainekset sekä lopuksi laitetaan voinokareita päälle ja uuniin.
FAKTA
Lähdeahon tilan lyhyt historia
» Lähdeahon tilan juuret ulottuvat 1930-luvun alkuun, kun pientila erotettiin suuremmasta kantatilasta, jossa renkinä toimi Arvo Lähdeaho. Hirsirakenteinen päärakennus valmistui vuonna 1936.
» Perustajan kuoleman jälkeen vuonna 1969 tilalle muutti hänen sisarensa Hanna Lähdeahon tytär Elsa Kanerva elämänkumppaninsa Leonard Pirttimaan kanssa. He olivat ahkeria kotitarveviljelijöitä. Monilla puutarhoilla työskennellyt Elsa oli innokas kokeilija, joka kasvatti erikoisia kasveja sekä muun muassa varttoi itse omenapuita ja kasvatti siemenistä uusia omenapuita.
» Tila siirtyi Eila ja Aarto Torvastin omistukseen Eila Torvastin äidin, Elsa Kanervan kuoltua vuonna 1998. Vuonna 2018 tehdyn sukupolvenvaihdoksen myötä tila siirtyi tyttärien Hanna Torvastin ja Eija Kainulaisen omistukseen.
» Lähde: www.omenatila.fi.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot