Viikon kysymys
A-
A+
Koko mylly jylisee, kun sihtilaatikot pyörivät. Kymmenen kangaskerrosta ja kaksikymmentä hevosenharjaksista harjaa erottelevat jauhot leseistä.
Kalle Hyttinen
PORVOO, VIRTAALA Koko Suomessa perinnemyllyjä on jäljellä alle kymmenen. Strömsbergissä mylly käy kuitenkin kuumana, vaikka ikää on jo lähes viisisataa vuotta. Ensimmäiset neljä vuosisataa myllynkiviä pyöritti Porvoonjoki. 1920–luvulla toiminta siirtyi nykyiseen paikkaansa. Tänä päivänä 100-vuotiaiden laitteiden naruista vetelee mylläri Jani Hannula.
– Jauhohomma työllistää melkein 24 tuntia päivässä. Kiva kun perinnemylly on jälleen löydetty.
REKO:n kysyntä on laittanut Hannulan kehittämään uusia tuotteita. Mylly jauhaa nykyään yli kuuttakymmentä eri tuotetta.
Kalle Hyttinen
Tänään on valmistettu vehnäjauhoa. Hannulan päivät alkavat jo neljän viiden aikaan, sillä viljan matka jauhoksi on pitkä.
Itse vilja on kuitenkin läheltä – kaikki tulee kymmenen kilometrin säteeltä, osa Hannulan omalta pellolta.
Ensin puitu vilja kuivatetaan kuivurissa myllyn pihalla. Sen jälkeen lajittelukone poistaa joukosta huonot jyvät. Jauhotuspuolella tuote käytetään vielä kuorimakoneen läpi, ennen kuin sen matka myllyn putkistossa alkaa. Jyvät pyörivät tuhansia kertoja sihtikoneiston läpi, jossa ne pikkuhiljaa murskaantuvat valkeaksi jauhoksi.
Vanhat koneet vaativat kuitenkin käyttäjänsä, eikä fyysiseltä työltä säästy. Viljasäkkejä siirrellään neljän kerroksen välillä käsivoimin.
–Ennen kuin se viimeinenkin jauhon nokare tulee putkistosta, niin se on 14 tuntia.
– Sitä säkkiä kannetaan siinä ajassa aika monta kertaa, uudestaan ja uudestaan.
Raskas työ koettelee myllärin selkää, polvia, kuuloa ja keuhkoja.
Uusissa myllyissä on helpompaa. Koneet hoitavat saman homman tunnissa, eikä mylläreiden tarvitse edes liata itseään. Mistään ei kuitenkaan saa yhtä valkoista vehnäjauhoa kuin Strömsbergistä.
– Isot jauhofirmat kilpailee hinnalla, me kilpaillaan laadulla.
Ovet laitetaan kiinni neljältä. Päivä ei kuitenkaan ole ohi. Edessä on vielä 12 REKO-jakoa. Jakotilaisuuksissa Hannula välittää muiden pientuottajien kanssa valmiiksi tilattuja tuotteita ostajille. Kauppiaiden autoletka vaihtaa paikkaa puolentunnin välein.
– Se työllistää kyllä paljon, mutta se myös tuo työpaikkoja. Moni pientuottaja on saanut REKO:n avulla pidettyä työpaikan, eikä ole tarvinnut lopettaa toimintaa.
– Se on se, mikä myllyn laittaa joka aamu päälle.
REKO:issa elintarvikkeita saa tuottajilta suoraan, ilman välikäsiä. Tämä mahdollistaa tuottajille pienien erien valmistamisen ja oikean hinnan saamisen. Kuluttaja taas saa varmasti tuoretta ja laadukasta elintarviketta.
Hannula on useassa jakelussa vapaaehtoisena ylläpitäjänä, eli huolehtii toiminnan tarkoituksenmukaisuudesta. REKO-kaupasta kaikki tuotto menee tuottajille, kun jakelupaikkoinakin toimivat julkiset tilat tai osallistujayritysten pihat.
Hannula suosittelee kuitenkin käymään myös myllyllä.
– Täällä se jauho voi olla samalla sekunnilla myymälän hyllylle tullutta. Jos haluat oikeasti tuoretta jauhoa, niin tämä on oikea paikka.
Myllyllä järjestetään myös esittelykierroksia kahdesti vuodessa, joissa koneisiin pääsee todella tutustumaan.
Strömsbergin mylly sijaitsee Saksalantien varressa. Yhteydessä sijaitsee myös myymälä.
Kalle Hyttinen
STRÖMSBERGIN MYLLY
» Perustettu alun perin vesimyllynä Porvoonjoen varteen 1545.
» Strömsbergin kartanon omistama mylly siirtyi 1920–luvulla nykyiseen paikkaansa. Sähkömyllyn laitteet ovat edelleen alkuperäiset.
» Toimi asekätkentäpaikkana sodan jälkeen.
» Paloi pahasti 1950–luvulla, mutta myllykoneisto säilyi.
» Mylly siirtyi Jani Hannulan isälle Matti Hannulalle 1970–luvulla.
» Jani Hannulalle mylly siirtyi Matti-isältä vuonna 2005.
» 2015 jälkeen REKO-kauppa pelastaa myllyn toiminnan ja vie sen uudelle tasolle.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot